Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина,

...
Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина,
Коментари Харесай

Великден е! Традициите на празника

Имен ден на Великден празнуват  Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка, Вили, Велислав
 

Днес е  Възкресение Христово - Великден. Православието отбелязва  един от двата най-големи християнски празника.

 
Обреди и обичаи на Великден
Великден е най- значимият празник от пролетния цикъл, който бележи краят на зимата и поставя началото на пролетта и възраждащата се природа.

На Великден настава краят на постите, като се отговява с аленото обредно яйце. Според националните предания алените яйца са камъчета зад кръста, които са обагрени от кръвта на Исус Христос.Червеният цвят е знак както на христовата кръв, по този начин и на зараждащия се живот, обновлението и плодородието.

В неделята всички се чукат с боядисаните яйца; чието яйце остане крепко, той ще бъде жив и здрав през цялата година. На празника се върви на гости; посещават се кръстниците, родителите, деверите; носят се дарове: пита, козунак, яйца. Народната традиция повелява на Великден да се вършат козунаци и агнешко.
Поверия за Великден
Червено яйце се поставя в люлката на новородено, с цел да го пази от зли сили и “лоши очи ”.

Черупките от алените яйца са лечебни и се употребяват срещу уроки.

Българите вярвали, че по яйцето оставено пред иконата, на идната година се гадае. Ако яйцето е цялостно и не мирише, годината, която идва, ще е добра. Ако е празно и мирише неприятно, чака се сложна година.

В Християнската вяра на  Великден се празнува възкръсването на Исус Христос на третия ден  откакто е разпънат на кръст и заровен. Празната гробница е забелязана от дамите мироносци, посетили гроба. След това Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.

Вярващите се поздравяват с думите “Христос воскресе! ”  и отговорът  е “Воистину воскресе! ".

Смята се, че  възкресението на Исус Христос е най-великото събитие  в историята на  човешкия жанр . Великден е измежду така наречен п одвижни празници и се дефинира според от първото пролетно пълнолуние.

Според православната традиция  Възкресение Христово се предшества от Великия пост . Той стартира седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите премеждия и на гибелта му на кръста.
 

 
През това време  християните би трябвало да се разкаят, да очистят душите и телата си и по този начин да се подготвят за достойното посрещане на християнския празник.

Според националната традиция в  украсата за празника с е включват червени и бели яйца. Приготвят се по няколко в еликденски обредни хляба  - един се назовава за къщата и се раздава на Великден на членовете на фамилията, други се подаряват на кумове и на родственици.

На празника  деца и възрастни се чукат с червени яйца , като гледат чие ще излезе победител. Вярва се, че този, на който яйцето се окаже герой, ще бъде най-здрав през годината.
 
Имен ден на Великден празнуват  Велико, Величко, Велика, Величка, Велин, Велина, Велко, Велка.

Според националната традиция  Великден символизира възкръсването на природата за нов живот , успеха на пролетта над зимата. Традицията повелява още  на Великден да се състои и първото хоро, което се играе след Сирни Заговезни . То е буйно и радостно. Израз е на насладата на хората от възкръсването на природата за нов живот, на вярата им, че тя ще ги възнагради обилно за труда им през идващото лято, на вярата в успеха на положителното над злото./ Дарик 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР